Разлики между естествената и “еко” кожата

Разлики между естествената и “еко” кожата
Съдържание

Всички оценят и харесват естествената кожа. Продуктите на ВРЪХ са изработени от естествена италианска кожа, която придава красив вид и издръжливост на аксесоарите. Предлагаме на вашето внимание няколко метода, чрез които да различите естествената от изкуствената или така наречената „еко кожа“.

Структурата на повърхността на горното покритие

Ако докоснете естествена кожа, на допир тя е по-равномерна и по-пластична от изкуствената. На повърхността на естествената кожа липсват нацепвания и пукнатини. Изкуствената кожа изглежда гладка като пластмаса и ако леко одраскате материала от лицевата страна, ще видите, че той се отделя като тънка ципа.

Тест за топлопроводимост

Естествената кожа е отличен проводник на топлина. Вземете продукта в ръка и го задръжте няколко секунди. Ако кожата е естествена, то материалът се загрява, ще стане малко по-топъл. Ако кожата е изкуствена, тя ще остане хладна, а ако подържите дланта си върху повърхността на материала, ще се образува запотено петно.

Тест за отделяне на влага

Капнете на повърхността на изделието обикновена вода и изчакайте малко. Ако кожата е естествена, продуктът поглъща влагата и това място леко потъмнява. Изкуствената кожа ще остане без промяна и течността се плъзга като масло.

Тест за еластичност

Огънете продукта или натиснете леко с пръст върху кожата. Ако след това изделието се връща в предишното си състояние и не се виждат малки бръчици, означава, че е естествена кожа. При изкуствена кожа след разтягане или свиване остават гънки. Изкуствена кожа не е така еластична и гъвкава като естествената, тъй като в състава ѝ няма природни компоненти, които позволяват на материала да се върне в изходно положение след преустановяване на въздействието върху него.

Разглеждане на ръбовете на материала

Ако внимателно разгледате обработката на ръбовете на материала, при естествена кожа подгънатите краища са по-дебели, заоблени, а при изкуствената кожа са плоски и тънки. Естествената кожа е по-дебела и плътна от изкуствената.

Тест на аромата

Доскоро много прост и ефективен начин да се разграничи естествена кожа от изкуствена беше да се направи тест за мирис. Запалете малка част от кожата. Мъничко парченце, откъснато с пинсета или нокторезачка с дебелина 1-2мм. При горене естествената кожа има свой специфичен мирис – мирис на запалена кожа, който не е лош и не твърде рязък. Изкуствената кожа при горене се разтопява, отделя миризма на синтетика, химия и пластмаса. Този метод в днешно време не е вече толкова актуален тъй като има много добри имитации със специален състав, имитиращи миризмата на естествена кожа.

Качеството на оцветителя

Проверете качеството на оцветителя от лицевата и вътрешна страна на изделията. Прекарайте влажна кърпа или парче плат по горната страна. Не трябва да останат следи от боя, иначе всички дрехи ще се оцветяват в цвета на аксесоара. Необработената страна трябва да одраскате с нокът – на него не трябва да остават следи от боя. Освен това лицето и вътрешната страна при визуална проверка трябва да са равномерно оцветени, без петна.

Наличието на проба от кожата – знак за естествена кожа

Към продуктите, направени от естествена кожа, почти винаги са приложени малки образци от самата кожа (към етикета) – миниатюрно парченце кожа. Възможни са и следните обозначения: за естествена кожа – фигура на кожа на животно; изкуствена кожа – ромб; фигура на килимче – текстил. Разбира се, образците могат да се фалшифицират, но има и друг начин да проверите етикета, прочитайки надписите на него. На италиански език “естествена кожа” – vera pelle, на френски – cuir, на немски – echtleder, на английски – genuine leather.

Срез на кожата

Внимателно разгледайте необработен край на коженото изделие: на него се вижда структурата на материала. При  аксесоари с добро качество такъв ще се открие трудно, тъй като всички шевове са внимателно обработени. Въпреки това, все ще намерите местата на съединяване, около ципове, декоративни елементи, в близост до джобове. Ако парчето е меко и леко мъхесто, приятно на допир и подобно не велур, нетъкано, не се разслоява, то пред вас има естествена кожа. Изкуствената кожа е покрита с тъкан в основата, понякога се виждат единични стърчащи конци, разрезът на кожата се разслоява, разделя и се вижда лицевото покритие.

Подобни статии