Пътуване до рудник “Цар Асен” и Елшица

Пътуване до рудник “Цар Асен” и Елшица
Съдържание

Здравейте,

В настоящия блог ще споделяме с Вас нашите пътешествия, които продължаваме да осъществяваме в България. Въпреки наложените ограничения, сме щастливи, че тази година имахме възможност да преоткрием редица дестинации в България, които макар и достъпни, винаги са оставали в плановете “за по-нататък” 🙂

Ще се радваме да споделяте с нас и Вашите впечатления. Приемаме с удоволствие и препоръки за нови дестинации.

Днес, 28.11.2020 г. решихме да се отправим на пътешествие в близост до Пловдив и избрахме дестинация – рудник „Цар Асен“.

Преди да тръгнем, имахме среща с нашите приятели, които изработват продуктите на ВРЪХ. Споделяме с Вас малко информация от “кухнята”, че подготвяме няколко нови модела, като ще има и страхотни женски предложения.

А така изглежда едно работно място,  на което се случва магията.

Тръгваме към рудник „Цар Асен“, основната информация за него се обобщава със следното – носи името си от едноименното село Цар Асен, намиращо се в непосредствена близост. В миналото тук са се добивали различни видове цветни метали. Открит е през 1979 г. и е бил в експлоатация 20 години. Намаляването на запасите на природните изкопаеми слага край на дейността му. Изкуствено рудникът е залят с вода, като се е очаквало тя да се изпари, но и до ден днешен изкопът отразява светлината с тюркоазения цвят на водата, който се получава от медта и всички други химикали в нея. Казват, че съдържа цялата Менделеева таблица, но водите още не са изследвани. Разбира се са силно токсични и опасни, така че е добре да внимавате.

Препоръчваме да минете по магистрала Тракия и да хванете отбивката за Панагюрище. След около 6 км. достигате до кръстовище на входа на село Левски, където се намира указателна табела – надясно с. Цар Асен, наляво с. Елшица. Съответно поемате надясно и е необходимо да изминете 5-6  километра по не много добър, но проходим и красив път.

Този участък е около 400 метра, така че може да оставите колата до първия рудник и да продължите нагоре пеша. Малко след това, пред Вас се разкрива интересния пейзаж – описван като гледка от друга планета.

Вляво се издига възвишение, от което са правени повечето снимки, които сте виждали и от където се разкрива най-добрата панорамна гледка към рудник “Цар Асен”. Дестинацията е все по- популярна и срещаме други хора, които са дошли да се насладят на още едно нестандартно и неочаквано интересно място в България. Рудникът е много подходящ за бърза разходка, ако имате няколко часа, а и искате да посетите нова и красива дестинация.

Ние решихме да го съчетаем с още един рудник, който се намира до село Елшица. Споменахме по-рано, че е на разклона на главният път и се отклоняваме само няколко километра. Навсякъде в интернет описват рудника до Елшица като по-голям, но не толкова впечатляващ, а ние решихме да проверим лично.

Полюбувахме се още малко на гледката и тръгнахме наобратно. На кръстовището на главния път, продължихме напред и след няколко километра стигнахме разклонение – надясно за село Елшица 1 км и наляво (направо), където се виждат сградите на рудника. Нашият път е в тази посока. В горната част при сградите, завиваме вляво покрай тях и поемаме по павиран път. Караме по него около километър и точно преди изкачване по наклон, вдясно виждаме червена табела, информираща, че входът е забранен. Рудникът е заобграден с ограда, но вдясно от табелата се намира малък път, който след няколко метра ще Ви изведе на по-високо място, откъдето се разкрива хубава панорамна гледка. Да, рудник “Елшица” не толкова добре оформен като “Цар Асен”, но на нас ни хареса. В далечината виждаме и чуваме семейство патета, които допълват страхотния пейзаж 🙂

Повечето описания и блогове стигат до тук, но ние имаме още едно предложение към Вас. Ако продължите няколко метра след рудника, точно преди павираният път да завие надясно, насреща ще видите път, прокаран от камиони и заобраден от високи купища камъни.

Това е нещо като кариера или каменоломна, не успяхме да разберем съвсем точно, но спряхме колата в края на една голяма площадка и решихме да огледаме, като се изкачихме и по сипеите наоколо.

Споделяме, че беше наистина неочаквано, да видим такъв сюрреалистичен пейзаж точно на това място. Площадката и каменните купища са покрити с жълто-оранжев прах, който придава изумяващо усещане сякаш вървим по повърхността на друга планета, което страшно ни хареса.

Обичаме да откриваме нови места или преживяваме дори стандартни дестинации по различен начин и се радваме, че и този път успяхме.

Ето още няколко снимки, гледката и мястото не могат да са опишат, определено Ви препоръчваме да се видят лично.

Обмислихме варианта да продължим към Панагюрище, за да разгледаме отново историческия музей и къщата на Райна Княгиня, както и да хапнем, но…В последния момент осъзнахме, че всичко  вече е затворено, след като новите мерки влезнаха в сила.

Все пак Ви препоръчваме, ако имате път в тази посока, да добавите и Панагюрище като дестинация, която ще допълни деня Ви чудесно.

Това е от нас и нашата разходка до рудник “Цар Асен” и “Елшица”. Надяваме се първият ни разказ да Ви е харесал, бъдете здрави и очаквайте следващите ни преживявания.

Ще се радваме да споделяте Вашите коментари и препоръки. Винаги имаме желание за подобрение 🙂

Екипът на ВРЪХ

П.С. Направихме няколко снимки на един от продуктите ни, обаче после се замислихме, кой си закачва портфейла по дърветата! ????

Подобни статии